Śniadanie z quinoa i pigwą

Śniadanie z quinoa i pigwą to lekki, pełnowartościowy posiłek. Wegański przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 80 g płatków kaszy quinoa (lub jaglanej)
    400 ml mleka kokosowego
    (lub migdałowego)
    1/2 łyżeczki cynamonu
    opcjonalnie: 1 łyżka cukru trzcinowego
    2 łyżki konfitury, np. Eterno pigwa
    z imbirem w miodzie
    200 g borówek amerykańskich
    2 łyżki nasion chia

Przygotowanie

  1. Quinoa to roślina, którą uprawiali już Inkowie. Dzisiaj staje się coraz popularniejsza i coraz bardziej lubiana. Nic dziwnego – jest kopalnią wartościowych składników! Wszystkich esencjonalnych aminokwasów oraz wielu minerałów. I choć komosa ryżowa jest bogata w białko, nie zawiera ani grama glutenu, co jest jej ogromną zaletą.

    Ta popularna kasza zawiera sporo białka, dlatego jest częstym składnikiem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz zwykłej białej komosy ryżowej, dostępne są też inne odmiany, np. czerwona i czarna. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych – sałatek, gulaszy i spoiwo burgerów. Z quinoa produkowane są też płatki śniadaniowe, które są pyszną alternatywą dla owsianki i innych płatków zbożowych. Przygotowuje się je w podobny sposób jak inne płatki śniadaniowe – szybko i prosto. Można jeść je na surowo lub ugotowane. Przygotowane na słodko, z owocami, stanowią pełnowartościowe, całkowicie roślinne śniadanie.

    Wykonanie

    W garnku zagotowujemy mleko. Następnie dodajemy do niego płatki quinoa, cynamon i cukier. Gotujemy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy na 5 minut do naciągnięcia pod przykryciem. Po tym czasie komosankę nakładamy do miseczki. Na wierzch nakładamy konfiturę. Posypujemy nasionami chia, a na końcu borówkami.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy