Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Pyszne i zdrowe urozmaicenie codziennego menu.

Dodany przez:

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 woreczki ryżu paraboiled
  • 2 cebulki dymki
  • 1 marchewka
  • kawałek cukinii
  • 1/2 średniej czerwonej papryki
  • 1/2 średniej zielonej papryki
  • 3-4 grzyby mun
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • sos sojowy
  • przyprawa do dań orientalnych
  • imbir
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebule posiekać, grzyby mun wcześniej namoczyć i pokroić w paseczki (nie wylewać wody z moczenia), pozostałe warzywa pokroić w zapałkę. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni i wrzucić marchewkę z cebulką (trochę szczypioru zostawić). Smażyć kilka minut często mieszając.
  2. Dodać cukinię, papryki, grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy orientalnej i 1/2 łyżeczki imbiru. Smażyć kilka minut. Dodać ugotowany ryż, polać dwiema łyżkami sosu sojowego. Wymieszać. W wodzie z grzybów rozmieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do ryżu. Smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając.
  3. Jajka roztrzepać w miseczce, posolić i popieprzyć i wylać na osobną rozgrzaną patelnię. Usmażyć coś w rodzaju grubego naleśnika. Zdjąć z patelni, zwinąć w rulon i pokroić na paseczki. Ryż z warzywami przełożyć z talerze, posypać paseczkami jajka i szczypiorkiem.
  4. Smacznego :)
obiad grzyby mun ryż smażony z jajkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy