ryz_smazony_po_tajsku

Ryż Smażony Po Tajsku

Ocena:

4.48 (181)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Bardzo dobry smażony ryż po Tajsku! Smacznego!

Składniki:

  • 250g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
  • 400g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 2 ubite jajka
  • 2-3 łyżki - sos rybny
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 15g suszone grzyby mun
  • 2 łyżeczki - olej sezamowy
  • liście bazylii
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 2 papryczki chilli, drobno posiekane
  • czarny pieprz

Ryż smażony po tajsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. 15 gram grzybów mun zalewamy gorącą wodą, odstawimy na 10 minut, po czym odcedzamy.
  • 2. 2 łyżeczki oleju sezamowego mieszamy z 2 jajkami, wymieszane jajko odstawiamy na bok.
  • 3. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy 250 gram piersi z kurczaka, cały czas mieszając.
  • 4. Po 2-3 minutach do patelni wok dodajemy cebulę drobno pokrojoną, 3 ząbki czosnku, doprawiamy mielonym pieprzem, po czym dalej smażymy energicznie mieszając.
  • 5. Po 2 minutach smażenia, dodajemy 400 gram ugotowanego ryżu jaśminowego, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej odcedzone grzyby mun, liście bazylii, 2 papryczki chilli, 2-3 łyżki sosu rybnego oraz doprawiamy solą. Całość smażymy do momentu wymieszania się składników.
  • 6. Po 2 minutach smażenia dodajemy wcześniej wymieszane jajko. Smażymy mieszając jeszcze przez chwilę, po czym tajska potrawa jest gotowa.
  • Do dekoracji potrawy użyliśmy : liści bazylii, pietruszki oraz drobno startej marchewki.

Porady

Zobacz też: Daria Ładocha - miłośniczka kuchni tajskiej, warzyw i owoców

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne