Makaron sojowy smażony z jajkiem

Ocena:

4.53 (149)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Makaron sojowy nie wymaga gotowania - jest prosty do przygotowania i zapewni szybkie dania. Makaron sojowy smażony z jajkiem i kurczakiem nie należy do najlżejszych dań, ale jest sycący i pyszny.

Składniki:

  • paczuszka grzybów mun krojonych w paski
  • ok. 10 niedużych pieczarek
  • makaron sojowy nitki (1 opakowanie)
  • filet z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej prażony sezamowy
  • 4 dymki ze szczypiorem
  • puszka pędów bambusa
  • 3 jajka
  • prażona cebulka

Makaron sojowy smażony z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby mun zalewamy na 15 min wrzątkiem, przykrywamy. Oczyszczone pieczarki (same kapelusze) tniemy na ćwiartki. Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (sugerujemy krócej niż zaleca producent, aby zachował jędrność w czasie smażenia).
  • Mięso kroimy w paski, mieszamy z posiekanym czosnkiem, kilkoma łyżkami sosu sojowego i dużą szczyptą pieprzu, odstawiamy na pół godziny.
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju sezamowego, partiami obsmażamy kawałki kurczaka i odkładamy na ogrzany talerz.
  • Na patelnię po kurczaku kładziemy pokrojone w piórka cebulki dymek (szczypior odkładamy), grzyby mun, pieczarki i osączonego bambusa, smażymy 3 min.
  • Wkładamy bardzo dokładnie osączony makaron, chwilę zasmażamy, przyprawiamy do smaku sosem sojowym.
  • Wlewamy rozbełtane jajka i smażymy na dużym ogniu, mieszając, aż jajka mocno się zetną.
  • Przekładamy do miseczek, posypujemy szczypiorem z dymek i prażoną cebulką
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: makaron soba z glazurowaną białą rzepą i czarnym sezamem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne