Smażone ziemniaki z suszonymi pomidorami i sadzonymi jajkami

Ocena:

4.49 (201)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Smażone ziemniaki z dodatkiem przypraw to doskonały dodatek do obiadu. Warzywa te goszczą na polskich stołach niemal codziennie. Mogą stać się fantastyczną alternatywą dla rutynowych posiłków. To proste, tanie i pożywne jedzenie, które możemy przygotować, gdy brakuje nam czasu w ciągu zabieganego dnia. Zdradzimy jak przygotować ziemniaki na patelni, by smakowały całej rodzinie.

 

Składniki:

  • sól  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • ziemniaki  500 g

  • suszone pomidory  1 słoik

  • tymianek  1 łyżeczka

  • czosnek  1 łyżeczka

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • jajka  4 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

Smażone ziemniaki z suszonymi pomidorami i sadzonymi jajkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:
    1. Małe i wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy, kiedy ostygną  — przecinamy na połówki. Mieszamy z posiekanymi dziesięcioma suszonymi pomidorkami, dwiema łyżkami oleju z pomidorków oraz tymiankiem, czosnkiem i papryką dodaną do smaku.
    Ziemniaki gotowanie
  • Krok 2:

    Wykładamy ziemniaki na patelnię, oprószamy odrobiną cukru i obsmażamy, potrząsając naczyniem, aż kartofle staną się rumiane i chrupiące.

    Ziemniaki smażenie
  • Krok 3:

    Na osobnej patelni rozgrzewamy masło, wybijamy 4 średniej wielkości jajka i smażymy sadzone, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy do usmażonych już ziemniaków.

    Jajka sadzone

Porady

  • Podsmażane ziemniaki mogą pomóc w ograniczeniu marnowania żywności w naszych domach. Gotowane ziemniaki na patelni można przygotować wykorzystując resztki z obiadu. Czas smażenia należy wtedy zdecydowanie skrócić. Danie można wzbogacić np. o marchewkę, brokuły itp.
  • Wybierz pomidory w zalewie z oleju z ziołami. Dzięki temu danie będzie przepełnione smakiem. Nie wylewaj zalewy olejowej, w której pływają pomidory. Będzie dobrą bazą do marynaty, z którą wymieszamy ziemniaki.
  • Do ziemniaków w plastrach warto dodać odrobinę cukru — pod wpływem temperatury karmelizuje się on na powierzchni warzyw; dodaje też bardziej intensywnego smaku innym przyprawom.
  • Najlepszą odmianą ziemniaków do smażenia na patelni będą ziemniaki sałatkowe typu A. Są to odmiany Albina i Cykada. Po ugotowaniu zostają zwarte i nie rozpadają się, co będzie istotne podczas poddania ich dwukrotnej obróbce termicznej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak usmażyć ziemniaki na patelni?

Ile smażyć ziemniaki na patelni? Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz przygotować danie z wcześniej już ugotowanych ziemniaków, czy zupełnie surowych pokrojonych na plasterki. W pierwszym przypadku czas smażenia będzie znacznie krótszy (ok. 10 minut). Surowe ziemniaki będą potrzebowały znacznie więcej czasu, by stały się miękkie i przypieczone (ok. 25 minut).

Na czym smażyć ziemniaki? Dania z ziemniaków najlepiej przygotowywać na patelni teflonowej, do której warzywa nie będą przywierać. Do smażenia nie używaj masła. Mimo pysznego smaku zdecydowanie zbyt szybko spala się w wysokiej temperaturze, która jest kluczowa dla nadania ziemniakom chrupkości. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie roślinny olej o wysokiej temperaturze spalania.

Smażone ziemniaki: jakie przyprawy?

Ziemniaki smażone na patelni możesz przyprawić tak, jak lubisz. Chili, czosnek, papryka, kumin, lub mieszanka ulubionych ziół sprawi, że potrawa nabierze wyjątkowego charakteru. Pamiętaj tylko o ty, by nie dodać ich zbyt szybko. Suszone przyprawy mają to do siebie, że bardzo łatwo się przypalają. Wyjątkiem jest rozmaryn i tymianek. Dobrze jest dodać go na samym początku, by uwolnił cały swój aromat.

Świetnym dodatkiem do ziemniaczków na patelni będą także sosy. Klasyczny ketchup, majonez lub sos czosnkowy to proste rozwiązania dodające potrawie smaku. Wypróbuj także aromatyczny sos pieprzowy, który jest banalnie prosty do przygotowania.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne