Smażone truskawki w rumie

Przepis na smażone truskawki w zalewie rumowej.

Dodany przez:

Smażone truskawki w rumie

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2,5 szklanki wody
  • 1,5 kg cukru
  • rum

Przygotowanie

  1. Odszypułkowane truskawki płuczemy w wodzie z kostkami lodu (dzięki temu zachowają jędrność i ładny kolor), układamy do odcieknięcia. Z wody i cukru gotujemy w szerokim rondlu bardzo gęsty syrop, do wrzącego wkładamy truskawki, delikatnie obracamy i potrząsamy rondlem, aby syrop pokrył wszystkie owoce. Kiedy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia na 5 min, ponownie stawiamy na palnik, doprowadzamy do wrzenia, jeśli trzeba, szumujemy. czynności powtarzamy tak długo, aż truskawki apetycznie „spuchną” i nabiorą bursztynowej barwy. Ostudzone przekładamy do wyparzonych słoiczków, zalewamy rumem
owoce przetwory truskawki przetwory owocowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy