Smażone placuszki z kapustą i marchewką

Smażone placuszki z kapustą i marchewką

NaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • 2 cebule
  • 400 g białej kapusty
  • szklanka bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, majeranek
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżeczka cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.
  • Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
  • Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy