Smażone pierogi ruskie

Prosty przepis na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny

dodany przez: Margaro

Pierogi

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 żółtka
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • farsz:
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 200g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej lub masło

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto (wody dodać tyle żeby ciasto było sprężyste i miękkie ale nie lepiło się zbyt do rąk), odstawić pod ściereczką na czas robienia farszu.
  • Ziemniaki ugnieść, dodać ser biały, drobno posiekany czosnek, cebulę (drobno pokrojoną i podsmażoną na patelni), sól i pieprz do smaku (farsz powinien mieć lekko ostry smak). Wszystko wymieszać.
  • Ciasto podzielić na kawałki, każdy kawałek rozwałkować (można podsypać mąką, ja tego nie robiłam - ciasto ładnie odchodzi od wałka). Nakładać farsz w rzędzie, zawinąć ciastem z góry i odkrawać szklaneczką by powstały półksiężyce. Brzegi przygnieść widelcem.
  • Pierogi wrzucać do gotującej się, osolonej wody, odczekać chwilę gdy wypłyną i wyciągnąć.
  • Na patelni podgrzać olej lub masło, ułożyć pierogi i smażyć z każdej strony aż będą miały złocistą skórkę. Smacznego!
  • (na zdjęciu pierogi przed smażeniem)

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy