Smażone marynowane rybki wg Aleex

Oryginalny sposób na rybę - spróbuj.

dodany przez: Aleex

Przetwory Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 162 głosów)


Składniki:

  • malutkie rybki - wypatroszone, oczyszczone - dowolna ilość
  • mąka
  • sól
  • oliwa
  • Zalewa:
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dodatkowo na słoik:
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina wegetty

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Wyobraźcie sobie sytuację: mąż wraca do domu dumny z połowu ryb, żona zagląda do wiaderka (koszyka czy siatki) a tam......... drobnica. "Okazy" mają po kilka lub kilkanaście centymetrów! I co z tym zrobić? Jeśli często zadajecie sobie takie pytanie, odpowiedzią na nie jest właśnie poniższy przepis.
  • 1. Rybki oczyścić, wypatroszyć, pozbawić łebków, umyć.
  • 2. Małe, sprawione tuszki posolić i obtoczyć w mące.
  • 3. Obsmażyć rybki na oliwie na złoty kolor, gorące włożyć do słoików.
  • 4. Do każdego słoika z rybkami dodać pieprz, cebulę, ząbek czosnku i wegettę.
  • 5. Zalać rybki gorącą zalewą, mocno zakręcić, odwrócić słoiki do góry dnem. Nie pasteryzować. Pozostawić odwrócone do wystudzenia.
  • Na zdjęciach są pokazane rybki w dwóch wersjach: w mniejszym słoiku - zalewa z pomidorami, w większym - bez pomidorów. Moim zdaniem zalewa z dodatkiem koncentratu jest nieco wyrazistsza, ale moi domownicy lubią obie wersje.
  • Ocet z zalewy powoduje, że ości rybek stają się kruchutkie i są niewyczuwalne podczas jedzenia. Rybki to doskonała przekąska. Jemy je w całości!
  • Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy