Smażone ciasteczka

Ocena:

4.5 (165)

  • 15 min.
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Smażenie: 15 minut
Porcja: 250 kcal
Składniki na 30 sztuk

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • mała paczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 50 dag smalcu do smażenia

Smażone ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy, pokroić na pasy, a następnie na kawałki o długości około 10 cm.
  • Fryturę rozgrzać do temperatury około 180˚C, wrzucać kawałki ciasta, usmażyć na złoto. Wyjąć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, osączyć z tłuszczu, posypać obficie cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne