Smażone buraczki

Smażone buraki na maśle to prosty, a jednocześnie wyjątkowy smak. Słodkie, wyraziste buraczki smażone to z jednej strony pyszne danie samo w sobie, a z drugiej doskonały dodatek do obiadu - np. kotletów mielonych z ziemniakami. Buraczki zasmażane na maśle mają "nieziemski" smak. Są delikatne i aksamitne, a przede wszystkim proste do przygotowania. Jak usmażyć buraczki, żeby uzyskać taki efekt? Dokładne wskazówki, składniki i przepis na smażone buraki poniżej.

dodany przez: Kulinarna Ania

Przystawki buraczki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)


Kroki przygotowania:

  • buraki 1. Buraki gotować w osolonej wodzie w skórce. Buraki gotujemy na półmiękko. Studzimy buraki, obieramy i trzemy na najmniejszych oczkach tarki.
  • smazone-buraki 2. W rondlu roztapiamy i lekko zrumieniamy masło, dodajemy buraki. Smażymy ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą.

Porady

Smażone buraki robimy dwuetapowe - gotujemy buraczki, a potem musimy je obrać i zetrzeć. Aby uniknąć mocno zafarbowanych dłoni, warto obrabiać buraki w rękawiczkach winylowych lub gumowych - takie akcesoria w kuchni przydadzą się też, jeśli lubimy przepisy z jagodami w roli głównej. Buraczki smażone będą doskonałe właśnie w takiej delikatnej, gładkiej konsystencji - ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy