Zapach smażonych pomidorów, przygotowywanych przez moją babcie przypomina mi lata dzieciństwa.
Składniki:
15 średniej wielkości pomidory
1 duża cebula
łyżka masła
3 jajka
1, 5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Smażona pasta z pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zrumień na patelni masło na złoty kolor. Pokrój w drobną kostkę cebulę, dodaj do masła i zrumień na złoty kolor. W międzyczasie pokrój w średnią kostkę umyte pomidory, wycinając zielone części. Dodaj pokrojone pomidory do cebuli i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie zdejm pokrywkę i smaż jeszcze 10-15 minut żeby wyparował nadmiar wody. Zmniejsz ogień, rozbij jajka, dodawaj po jednym do smażących się pomidorów, energicznie mieszając by się lekko ścięło i stworzyło z pomidorami jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i solą, tak żeby pata miała pikantny smak. Podawaj na ciepło z jasnym lub ciemnym pieczywem. Świetnie smakuje również z lekko podpieczoną.
Z podanych składników wychodzi cała patelnia o średnicy 25cm.