Smażona pasta z pomidorów

Ocena:

4.49 (176)

  • 45 min.
Zapach smażonych pomidorów, przygotowywanych przez moją babcie przypomina mi lata dzieciństwa.

Składniki:

  • 15 średniej wielkości pomidory
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Smażona pasta z pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zrumień na patelni masło na złoty kolor. Pokrój w drobną kostkę cebulę, dodaj do masła i zrumień na złoty kolor. W międzyczasie pokrój w średnią kostkę umyte pomidory, wycinając zielone części. Dodaj pokrojone pomidory do cebuli i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. Następnie zdejm pokrywkę i smaż jeszcze 10-15 minut żeby wyparował nadmiar wody. Zmniejsz ogień, rozbij jajka, dodawaj po jednym do smażących się pomidorów, energicznie mieszając by się lekko ścięło i stworzyło z pomidorami jednolitą konsystencję. Dopraw do smaku pieprzem i solą, tak żeby pata miała pikantny smak. Podawaj na ciepło z jasnym lub ciemnym pieczywem. Świetnie smakuje również z lekko podpieczoną.
  • Z podanych składników wychodzi cała patelnia o średnicy 25cm.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne