Smarowidło na kanapki z gotowanej wieprzowej łopatki.
Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
przyprawa uniwersalna - wg uznania
1/2 cebuli
pieprz do smaku
sól do smaku
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
Smarowidło z łopatki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso (dobrze, jak będzie poprzerastane tłuszczem) zalać w garnku wodą. Dodać do niego ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Ugotować do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i zmielić dwukrotnie z dodatkiem surowej cebuli. Do zmielonego mięsa dodać pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Gdyby smarowidło wyszło zbyt suche, dodać do niego trochę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Smarowidłem smarować kanapki.