Smarowidło z łopatki

Ocena:

4.54 (170)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 1 osoby
Smarowidło na kanapki z gotowanej wieprzowej łopatki.

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

Smarowidło z łopatki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso (dobrze, jak będzie poprzerastane tłuszczem) zalać w garnku wodą. Dodać do niego ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Ugotować do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i zmielić dwukrotnie z dodatkiem surowej cebuli. Do zmielonego mięsa dodać pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Gdyby smarowidło wyszło zbyt suche, dodać do niego trochę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Smarowidłem smarować kanapki.

Porady

Zobacz też: smarowidło z królika

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne