Smarowidło z łopatki

Smarowidło na kanapki z gotowanej wieprzowej łopatki.

dodany przez: Beatris beatris

pasty

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Smarowidło z łopatki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso (dobrze, jak będzie poprzerastane tłuszczem) zalać w garnku wodą. Dodać do niego ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Ugotować do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i zmielić dwukrotnie z dodatkiem surowej cebuli. Do zmielonego mięsa dodać pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Gdyby smarowidło wyszło zbyt suche, dodać do niego trochę wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Smarowidłem smarować kanapki.

Porady

Zobacz też: smarowidło z królika


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: