Smalec z borowikami

Domowy smalec z borowikami to smarowidło w jesiennym stylu. Dodatek grzybów sprawi, że smalec będzie jeszcze bardziej aromatyczny i sprawdzi się nie tylko do pieczywa!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g słoniny
  • 100 g słoniny solonej
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 winnego jabłka
  • 10 małych, jędrnych oczyszczonych borowików
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Słoninę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy przez 10 min na średnim ogniu.
  2. W tym czasie cebulę kroimy na drobne piórka, jabłko (ze skórką) w kostkę, a grzyby w cienkie paski, wszystko to razem z listkami oderwanymi od gałązek rozmarynu wrzucamy do garnuszka ze słoniną.
  3. Dodajemy trochę soli i pieprzu i bez mieszania trzymamy na ogniu, aż słonina całkowicie się wytopi.
  4. Smalec przelewamy do małych naczyń porcelanowych i pozwalamy zastygnąć na kuchennym blacie.
  5. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Serwujemy na chrupiących grzankach z bagietki.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Wskazówki

>>> To nie jest tylko smarowidło do chleba! Łyżkę smalcu borowikowego można położyć na gorących ugotowanych lub upieczonych ziemniakach, wmieszać w parującą kaszę jaglaną, jęczmienną albo gryczaną. Tłustą grzybową okrasę lubią także pyzy, kluski śląskie czy kładzione. Uwaga: nie trzymamy smalcu zbyt długo – tłuszcz „lubi” bowiem przyjmować zapachy i posmaki tego, co aktualnie mamy w lodówce.

>>> Do gotowego smalcu warto wkręcić trochę zmielonych w młynku suszonych borowików – dla lepszego aromatu.

>>> Na konserwowanie borowików w tłuszczu wspaniały sposób mają Włosi: zalewają je swoją najlepszą oliwą. Spróbujmy tego, bo naprawdę warto: oczyszczone grzyby trzeba obgotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego (niektórzy dodają też do smaku octu z białego wina), odłowić, dokładnie osuszyć, przełożyć do wyparzonych słoików, do każdego nasypać trochę ziarenek pieprzu i suszonego rozmarynu, po czym zalać gorącą (ale nie wrzącą!) oliwą, szczelnie zamknąć. Trzeba przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Smakowo to po prostu bajka!

borowiki smalec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze