Smalec supersmarowny

Smalec, który super się rozsmarowuje nawet po wyjęciu z lodówki. Domowy smalec smakuje doskonale - u mnie zawsze z prażoną cebulką i dużą ilością przypraw.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 50 dag słoniny wędzonej
  • 1 duża cebula
  • 4 spore ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Słonina,którą kupiłam była nasolona więc nie soliłam smalcu. W razie zakupu nieosolonej trzeba doprawić. Pokroiłam ją na malutkie skwarki.Włożyłam do rondla z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewałam, by tłuszcz się wytapiał. W międzyczasie obrałam cebulę i czosnek. Drobno pokroiłam. Gdy skwarki zaczęły się ładnie rumienić wsypałam pieprz i dołożyłam cebulę i czosnek.Smażyłam aż się zeszkli. Po wyłączeniu kuchenki zostawiłam tłuszcz w rondlu,aż lekko przestygł i dodałam 2 łyżki zimnej wody,zamieszałam. Przelałam całość do kamiennego dzbanuszka i wstawiłam do lodówki.Po ok.15 minutach wymieszałam jeszcze raz. Dzięki dodatkowi wody smalec ma luźniejszą konsystencję.Świetnie się smaruje i skwarki są miękkie. Polecam ten sposób na smalec.
Śniadanie przekąska kolacja smalec do chleba
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze