Słoneczny łosoś z egzotycznymi owocami - marakują, ananasem i pomarańczą.

Smakowity łosoś na słodka nutę - wersja egzotyczna bo z owocami:)

Dodany przez:

Słoneczny łosoś z egzotycznymi owocami - marakują, ananasem i pomarańczą.

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 świeżych dzwonków z łososia (grubości 3 cm)
  • przyprawa do ryb
  • świeżo mielony pieprz
  • marynata:
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • oraz:
  • 2 pomarańcze + skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 ananas
  • 3 marakuje (passion fruit)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Łososia natrzeć dobrze pieprzem oraz przyprawą do ryb (użyłam mieszanki amerykańskiej - fish sesoning - paprika, garlic, onion, salt, spices). Dzwonki umieścić w zamykanym, mocnym woreczku i zalać marynatą. Wstawić na 3-5 godzin do lodówki, w międzyczasie potrząsnąć 2-3 razy woreczkiem.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożoną folią aluminiową nasmarować łyżką oliwy, umieścić na niej rybę z marynaty. Można jeszcze oprószyć przyprawą. Skropić sokiem z 1/4 cytryny i posypać równomiernie skórką otartą z jednej pomarańczy. Piec 25 minut (ostatnie 5 minut można zwiększyć temp. grzania z góry do 230 stopni).
  3. Podawać z cząstkami pomarańczy, plastrami cytryny, marakują oraz prostą salsą z ananasa. Ananas należy obrać, pokroić w drobnąkostkę, usunąć zdrewniały środek. Doprawić pieprzem cayenne, łyżką oliwy i sokiem z 1/4 cytryny.
  4. Łososia podawać ze świeżymi owocami -salsą z ananasa, cząstkami pomarańczy i miąższem z marakuji.
  5. Do obiadu podałam warzywa, jakie miałam "pod ręką", czyli cukinię (piekła się razem z rybą), oraz gotowany kalafior, to raczej polski akcent w tym karaibskim wydaniu :)
  6. Idealnie pasuje ryż na sypko gotowany z dodatkiem szafranu !
  7. *Z marynaty można zrobić sos - wymieszać go z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, podgrzać do zgęstnienia i doprawić solą oraz pieprzem.
owoce ryby obiad łosoś Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze