Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą w sosie maślanym, podane z kremowym risotto :)

Dodany przez:

Słodkie polędwiczki wieprzowe z pomarańczą i kremowym risotto

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,7kg polędwicy wieprzowej
  • 1 pomarańcz
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 150ml wody do "podlania"
  • ryż na dwie porcje, około 100g - arborio
  • mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g śmietany 18%
  • natka z pietruszki

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy mięso i rumienimy z dwóch stron. Z pomarańczy trzemy 1/3 skórki. Owoc obieramy, by został sam miąższ i kroimy w kostkę. Skórkę i miąższ wrzucamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki masła. Gdy masło się roztopi, podlewamy wodą, dodajemy paprykę, imbir i 1/2 kostki rosołowej. Przykrywamy i dusimy około 30 minut - dolewamy wody w razie potrzeby. Ryż gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulkę drobno siekamy, wrzucamy na lekko naoliwioną patelnie. Gdy cebulka zmięknie, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, 1/2 kostki rosołowej, i czosnek przeciśnięty przez praskę - mieszamy. Gdy sos "odparuje", wrzucamy gotowy ryż i drobno posiekaną natkę pietruszki - podgrzewamy. Nakładamy na talerz risotto i mięso, polewamy sosem.
mięso polędwiczki obiad pomarańcze risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze