Słodkie pisanki

Takie mazurki w wersji mini.

Dodany przez:

Wyglądają uroczo i ucieszą każde oko.

Mazurki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 wafle w czekoladzie około 90 gram razem
  • 36 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Wafle zetrzeć na tarce, dodać do startych pokrojona w kostkę zimna margarynę, cukier, mąkę oraz jajko, zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyciąć foremką ciasteczka które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st około 8-10 minut.
  2. Wystudzone ciastka dowolnie ozdobić cukrowymi posypkami i gęstym lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru oraz niewielkiej ilości wody, cukier puder ucieramy z wodą do momentu uzyskania gładkiego oraz lekko lejącego się lukru.
wafel mąka cukier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze