Słodkie pikle - ogórki w occie z miodem i chili

Ocena:

4.39 (166)

  • 96 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Przepis na słodkie pikle „na już”

Składniki:

  • 2 kg dużych ogórków
  • 2,5 szklanki octu z białego wina
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka płatków chili
  • po ok. 1/2 łyżeczki: ziarna białego pieprzu, kolendry, gorczycy, kopru, kuminu, soli
  • po małej garstce siekanego kopru i natki pietruszki

Słodkie pikle - ogórki w occie z miodem i chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy ocet, miód i przyprawy (można je wcześniej pognieść z grubsza w moździerzu), zagotowujemy, studzimy do temp. ok. 30°C, mieszamy z zieleniną. Umyte ogórki kroimy po długości na ćwiartki (lub szóstki, jeśli są bardzo grube), „ustawiamy” w wyparzonych słoikach, zalewamy, zakręcamy. Wstawiamy do lodówki na 2–5 dni, zjadamy najdalej w ciągu tygodnia.

Porady

Zobacz też: Pikle warzywne po włosku - giardiniera

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne