Słodki Filet z żurawiną i migdałami

Święta są czasem kiedy zachowujemy tradycje. Dobrze jest je łączyć z nowatorskimi dodatkami.

ryba

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 163 głosów)

Składniki:

  • 4 kawałki Fileta z ulubionej ryby
  • Płynny miód
  • Klarowane masło
  • Płat Ciasta francuskiego
  • Migdały płatki lub całe obrane ze skórki
  • Słoiczek żurawiny
  • Chilli
  • Sól
  • Niewielka ilość cukru
  • Jajko

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Lekko posoloną rybę - filet (np łososia, pstrąga) delikatnie podsmarzyć używając niewielkiej ilośći sklarowanego masła.
  • Następnie pędzelkiem posmarować pynnym, naturalnym miodem, posypać niewielką ilością chilli i chwilę dusić.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Rybę zawinąć w ciasto francuskie, dobrze skleić, wysmarować rozbełtanym jajkiem, ułożyć na blasze i piec do momentu, aż ciasto będzie rumiane i chrupkie.
  • W czasie pieczenia na patelni uprażyć migdały (płatki lub całe ale obrane) w karmelu. ( Na rozgrzaną patelnie nasypać cukru, zaczekać ąz się rozpuści, dodać migdały, obtoczyć w płynnym cukrze i zarumienić).
  • Upieczoną rybę podawać z dobrze schłodzoną żurawiną oraz prażonymi migdałami. koniecznie podawać bezpośrednio po upieczeniu.
  • Zurawinę można podać obok ryby, lub lekko ją polać i obsypać migdałami. Efekt będzie niesamowity. Połączenie znanej nam ryby z miodem, chilli, migdałami i żurawiną
  • to Prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatna ryba z posmakiem ostrego chilli, miód i wykwintne migdały. Pomadto gorąca ryba zestawiona z zimną zurawiną daje poczucie prawdziwej błogości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy