Śliwkowy "Garus"

Smaczny dodatek do ziemniaków zasmażanych, lub jako deser

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • śliwki - 1 kg,
  • woda - 3 - 4 szkl.,
  • cukier - ilość wg potrzeb (mniej lub bardziej słodki).

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, osączmy na sicie, drylujemy, pozostawiając kilka z pestkami.
  2. Wkładamy je do rondla i zalewamy wodą.
  3. Gotujemy śliwki do miękkości.
  4. Ugotowany garus musi być gęsty (dlatego dodajemy mało wody).
  5. Po odstawieniu z ognia dosładzamy garus wg własnych upodobań.
  6. Podajemy razem z owocami z zapiekanymi - podsmażanymi ziemniakami.
kolacja zupa śliwki garus
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze