Śliwki w pysznej zalewie

pyszniutka przystawka

Dodany przez:

Śliwki w pysznej zalewie

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 39 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 kg sliwek węgierek
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 czubate łyżeczki gozdzików

Przygotowanie

  1. Śliwki Umyć, przekroić każdą na pół i odrzucić pestki.
  2. Śliwki ułożyć w półlitrowe słoiki, nie ugniatać.
  3. Zagotować wodę z cukrem, octem, cynamonem i gozdzikami.
  4. Gozdziki wyłowić cedzakiem. Rozłożyć je w słoiki, w miarę po równo
  5. Zalać zalewą, słoiki zakręcić i pasteryzować5-6 minut. Wyszło 7 słoiczków
  6. Mnie zostało jeszcze zalewy mniej więcej na 2 słoiki .
  7. Zrobiłam wg przepisu, który poleciła Rena 123 z pp
  8. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam więcej wody w zalewie
przetwory przekąska cynamon zalewa octowa goździki śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy