Śliwki w syropie

Ocena:

4.03 (282)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śliwki w syropie to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Dzięki dodatkowi aromatycznej, zalewy cukrowej przełamanej kwaśnym sokiem cytrynowym wychodzą wprost fantastycznie. Można wyjadać je ze słoika bądź wykorzystać je do przygotowania rozmaitych wypieków i deserów. Co ważne, zrobicie je już w 30 minut. Jeśli lubicie domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na śliwki w cukrze. 

Składniki:

  • śliwki  2 kg

  • cukier  1 kg

  • woda  1 l

  • cukier waniliowy  30 g

  • goździki  8 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  8 szt.

Śliwki w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: dokładnie je myjemy i osuszamy. Delikatnie nacinamy i usuwamy z nich pestki.

  • Krok 2:

    Zalewa: w rondelku łączymy wodę z cukrem białym i wanilinowym. Dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukru. 

  • Krok 3:

    Słoiki: myjemy je i wyparzamy. Wybieramy tylko te nieuszkodzone, podobnie zakrętki nie mogą być zdeformowane ani ze śladami rdzy.

  • Krok 4:

    Śliwki w syropie: owoce przekładamy do słoika, mniej więcej do 3/4 wysokości, nie wciskamy ich na siłę. Wlewamy gorącą zalewę poniżej rantu słoika i zakręcamy.

  • Krok 5:

    Pasteryzacja: garnek wykładamy bawełnianą ściereczką i podgrzewamy wodę. Ostrożnie wkładamy słoiki, woda nie powinna przekraczać 3/5 wysokości przetworów. Śliwki w syropie gotujemy na małym ogniu przez 10-12 minut.

Porady

  • Do przygotowania śliwek w syropie najczęściej wykorzystuje się popularne węgierki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by w identyczny sposób zakonserwować mirabelki, lubaszki lub renklody.
  • Owoce można pokroić na połówki, ćwiartki, a nawet w kostkę. Można je zawekować w całości, z pestką, ale wtedy będą miały krótszy czas przydatności do spożycia.
  • Przed przełożeniem śliwek do słoika upewnijcie się, że na szkle nie ma jakichkolwiek zabrudzeń ani uszczerbień. Warto zwrócić również uwagę na stan wieczek – jeżeli zauważycie na nich ślady rdzy lub odkształcenia, wymieńcie je na nowe.
  • Jeśli chcecie mieć pewność, że śliwki do placka na zimę zachowają świeżość przez długie miesiące, możecie dodatkowo wyparzyć słoiki w piekarniku lub wrzątkiem.
  • Zastanawiacie się gdzie najlepiej przełożyć śliwki na zimę w słoikach? Polecamy trzymać je w zacienionym i chłodnym miejscu, takim jak piwnica, nieogrzewana spiżarnia lub garaż. Można je również przechowywać w szafce kuchennej. Powinna być ona jednak oddalona od płyty grzewczej i piekarnika, a przy tym dobrze wentylowana.
  • Jak długo pasteryzować śliwki w słoikach? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi – dokładny czas zależy zarówno od wybranej metody konserwacji, jak i od wielkości słoików. Przyjmuje się jednak, że dla słoików gotowanych w garnku będzie to 20 minut, a dla przetworów pasteryzowanych w piekarniku (nagrzanym do 130°C) 25–30 minut.
  • Gotowe śliwki do słoika na ciasto można również pasteryzować w zmywarce. Wystarczy ułożyć je wieczkami do dołu i nastawić urządzenie na program o temperaturze 60 lub 70°C.
  • Planujecie obdarować bliskich słoikami ze śliwkami w syropie cukrowym? Możecie w łatwy sposób ozdobić ich wieczka przy pomocy kawałka ozdobnego materiału i jutowego sznurka.
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na proste przetwory ze śliwek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać śliwki w syropie? 

Po śliwki w cukrze najchętniej sięgamy zimą, gdy trudno o świeże, krajowe owoce. Zalewę potrzebną do ich zakonserwowania najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kompotu. W najprostszej wersji wystarczy rozcieńczyć ją z wodą. Można też delikatnie urozmaicić jej smak, dodając do niej odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy.

A co zrobić z owocami? Możliwości jest wiele. Wykorzystuje się je do przyrządzenia słodkich klusek i kartaczy. Jeśli zblendujemy je z połówką jabłka i kawałkiem selera naciowego, otrzymamy pyszne, śniadaniowe smoothie. Możemy także dodać śliwki w syropie do ciasta. Świetnie komponują się ze smakiem prostych biszkoptów i ucieranych placków. W łatwy sposób możemy zrobić z nich też owocowy sos, który świetnie sprawdzi się jako polewa do deseru lodowego lub domowego budyniu. 

Jak doprawić całe śliwki węgierki w syropie? 

Podstawowy przepis na śliwki w słoikach jest niezwykle prosty. Zakłada on użycie jedynie trzech składników – owoców, wody i cukru. Choć nawet w takiej wersji przetwory smakują świetnie, warto dorzucić do nich odrobinę aromatycznych przypraw, by nadać im ciekawszego charakteru. Do zalewy możecie dodać:

  • korę cynamonu,
  • gwiazdki anyżu,
  • goździki,
  • cukier waniliowy,
  • ziela angielskie,
  • liście laurowe. 

Osoby, które lubią bardziej wyszukane połączenia smakowe, mogą doprawić zalewę posiekaną na drobno papryczką chili. Tak przygotowane połówki śliwek w syropie świetnie komponują się z czekoladowymi ciastami. Można ułożyć je na wierzchu popularnego murzynka lub pokroić w kostkę i wymieszać z masą na lekkie, kakaowe ciasto jogurtowe. 

Polecamy spróbować także śliwek w syropie octowym. Tak zakonserwowane owoce fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych. Często serwuje się je także jako element deski serów. Szczególnie dobrze komponują się one z camembertem i gorgonzolą. Można także wykorzystać je do zrobienia imprezowych koreczków – w towarzystwie ogórków konserwowych i aromatycznego brie smakują wyśmienicie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne