Mega szybkie francuskie kopertki z konfitura z malinek
Ocena:
4.51
(191)
30 min.
dla 9 osób
Najszybsza opcja na poczęstunek gdy zaskoczą Cię goście:)
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
słoiczek ulubionej konfitury, budyń lub nutella
łyżeczka cukru trzcinowego
Mega szybkie francuskie kopertki z konfitura z malinek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Opakowanie ciasta francuskiego otworzyć, rozwinąć płat na blacie
Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni
Z ciasta wyciąć ostrym nożem kwadraciki. Mnie wyszło 9.
Na każdym układać po łyżeczce konfitury. Ja użyłam domowej z malin, zrobionej przez moją mamę;)Na zdjęciu widac te pyszne pesteczki
Nadzienie może być dowolne. Konfitura jabłkowa z cynamonem, wiśniowa, budyń, czekolada lub nutella;)
Rogami kwadracików przykryć nadzienie, zwijając do środka. Rogi powstałych kopertek wywinąć lekko do góry by nadzienie nie wypłynęło nam podczas pieczenia
Posypać cukrem trzcinowym
Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni do zarumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwile do wystygnięcia. Podawać do kawy lekko ciepłe. Doskonale smakują z lodami śmietankowymi.