Ślimaczki z cukinią

Przepis na cukinię w cieście francuskim

Dodany przez:

Ślimaczki z cukinią

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • 20 dag cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 duże gałązki rozmarynu
  • 45 dag mrożonego ciasta na pizzę lub francuskiego
  • mąka do podsypania
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag sera bursztyn

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidory osączamy z zalewy, bardzo drobno siekamy. Igły rozmarynu odry-wamy od gałązek i drobno siekamy. Ciasto rozmrażamy i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni na długość ok. 15 cm. Pomidory mieszamy z cukrem, solą, pieprzem i rozmarynem na gładką pastę i rozprowadzamy na cieście, posypujemy pokrojoną w kostkę cukinią i 8 łyżkami tartego sera. Ciasto tniemy wzdłuż na paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy zwijamy, tworząc ślimaka. Posypujemy resztą sera. Ślimaki umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temp.
  2. 200°C. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
  3. Zobacz podobne przepisy :  Pomidory suszone z kaparami i anchois
  4. Tartaletki z trzema serami
  5. Czerwona pasta z salami
  6. Roladki warzywne
  7. Faszerowane pomidory
  8. Pieczarki faszerowane
  9. Torta salata

Wskazówki

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

przekąski przekąska cukinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze