Ślimaczki drożdżowe

Miałam wrażenie, że wyskoczą z piekarnika - tak bardzo urosły :) Naprawdę polecam!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 70 dag mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • szklanka mleka
  • rodzynki lub orzechy
  • lub
  • powidła śliwkowe / jabłkowe

Przygotowanie

  1. Mąkę z solą przesiać do miski. Przygotować rozczyn: podgrzać pół szklanki mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru, w letnim mleku rozprowadzić drożdże. Pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
  2. Margarynę stopić i ostudzić. W mące zrobić dołek, wlać drożdże i margarynę. Wbić jajka i żółtko, wsypać resztę cukru (1-2 łyżki) i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto (jeśli będzie się kleiło, dosypać jeszcze trochę mąki). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.
  3. Ugotować budyń, schłodzić go i dodać rodzynki lub zmiażdżone orzechy.
  4. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby pozbyć się nadmiaru dwutlenku węgla, następnie przełożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dość cienkie prostokąty, posmarować jedną część budyniem, drugą - powidłami. Zwinąć jak roladę, kroić na ok. 2 cm kromki i ułożyć na blasze (w dość dużych odstępach - inaczej się zrosną). Można posmarować roztrzepanym białkiem.
  5. Piec 30 min. w temp. 180 st.
  6. Smacznego!
deser bułeczki drożdżowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze