Śledziowy przekładaniec

Ta sałatka wygląda najatrakcyjniej w wysokiej przezroczystej misce.Polecam.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • MARYNATA:
  • ----------------
  • 1l. wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
  • --------------------------------------------
  • 8 filetów śledziowych a'la matias
  • 5 średnich buraków ugotowanych do miękkości i obranych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule
  • 1 słoik majonezu ( 400ml )
  • 200ml. jogurtu naturalnego
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h.
  2. Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy w cienkie paseczki ok.1cm
  3. Buraki trzemy na tarce o grubych oczkach.Groszek odcedzamy na sicie .Jajka,ogórki konserwowe,cebulę kroimy w kosteczkę.Majonez mieszamy z jogurtem lekko doprawiamy.W szklanej misce przekładamy w następującej kolejności:buraki,majonez,śledzie,ogórki,cebulę,groszek,jajka itd.Ostatnią warstwą tej sałatki powinny być jajka.Można posypać posiekaną zieloną cebulką lub koperkiem.SMACZNEGO.
ryby warzywa sałatka kolacja sos majonez śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze