Śledzie zielone smażone z jabłkami

Zielone śledzie to te "surowe", tylko oczyszczone po złowieniu. Spróbujcie ich jako alternatywy dla matjasów - pozytywnie was zaskoczą!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg zielonych śledzi
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka
  • masło do smażenia
  • 2 słodkie cebule
  • 2–4 twarde kwaśne jabłka
  • suszony tymianek
  • sok z cytryny
  • białe wino
  • świeży tymianek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Śledzie dokładnie płuczemy. Mieszamy ok. 2 łyżek soku z cytryny z niewielką ilością soli, delikatnie nacieramy ryby i odkładamy na 15 min do lodówki, pod przykryciem. Wyjmujemy, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na maśle z obu stron.
  2. Na osobnej patelni najpierw szklimy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, następnie dokładamy cząstki jabłek (ze skórką, bez gniazd nasiennych), oprószamy tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i winem, dusimy aż jabłka będą prawie miękkie.
  3. Mieszamy z wyczuciem, żeby nie zrobiła się nam papka, kładziemy na wierzch złote śledzie, dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy od razu, na gorąco.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Boże Narodzenie przekąska jabłka Święta śledzie przystawka śledzie zielone śledzie smażone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy