Śledzie zielone smażone z jabłkami

Zielone śledzie to te "surowe", tylko oczyszczone po złowieniu. Spróbujcie ich jako alternatywy dla matjasów - pozytywnie was zaskoczą!

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • masło do smażenia
  • 2 słodkie cebule
  • 2–4 twarde kwaśne jabłka
  • suszony tymianek
  • sok z cytryny
  • białe wino
  • świeży tymianek do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie dokładnie płuczemy. Mieszamy ok. 2 łyżek soku z cytryny z niewielką ilością soli
  • delikatnie nacieramy ryby i odkładamy na 15 min do lodówki
  • pod przykryciem. Wyjmujemy
  • obtaczamy w mące i smażymy na złoto na maśle z obu stron.
  • Na osobnej patelni najpierw szklimy pokrojoną w cienkie piórka cebulę
  • następnie dokładamy cząstki jabłek (ze skórką
  • bez gniazd nasiennych)
  • oprószamy tymiankiem
  • skrapiamy sokiem z cytryny i winem
  • dusimy aż jabłka będą prawie miękkie.
  • Mieszamy z wyczuciem
  • żeby nie zrobiła się nam papka
  • kładziemy na wierzch złote śledzie
  • dekorujemy świeżym tymiankiem. Podajemy od razu
  • na gorąco.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy