Śledzie zapiekane z warzywami

Pycha śledzie zapiekane z warzywami.

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzia norweskiego matias
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 dag cukinii
  • 20 dag marchwi
  • 10 dag cebuli
  • szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • tymianek
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■Ziemniaki i marchew ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać. Ziemniaki pokroić w plasterki, marchew w paski. Cukinie umyć, pokroić na plasterki, blanszować 2 minuty
  • w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem na sicie. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  • ■ Ułożyć połowę ziemniaków, oprószyć cebulą, solą, pieprzem. Ułożyć warstwę filetów ze śledzia norweskiego, posypać cebulą i przykryć resztą ziemniaków. Następnie
  • ułożyć warstwę cukinii oraz marchwi. Posypać tymiankiem i solą.
  • ■ Polać śmietaną wymieszaną z jajkami. Obłożyć wiórkami zimnego masła. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180°C.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy