Śledzie z ziemniakami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 dni Porcja: 350 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pęczek dymki
  • 4 filety ze śledzia
  • 1/4 l octu z białego wina
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, lekko posolić. Dymkę oczyścić i pokroić ukośnie na grube plastry. Śledzie pokroić.
  • 1/8 l wody zagotować z octem winnym, nasionami gorczycy i ziarnami pieprzu. W powstałym sosie zeszklić dymkę, ostudzić.
  • Ziemniaki i śledzie ułożyć w garnku, zalać wywarem z dymki. Koperek umyć, posiekać, posypać danie. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 350

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy