Śledzie z ziemniakami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 dni Porcja: 350 kcal

Dodany przez:

Śledzie z ziemniakami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pęczek dymki
  • 4 filety ze śledzia
  • 1/4 l octu z białego wina
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, lekko posolić. Dymkę oczyścić i pokroić ukośnie na grube plastry. Śledzie pokroić.
  2. 1/8 l wody zagotować z octem winnym, nasionami gorczycy i ziarnami pieprzu. W powstałym sosie zeszklić dymkę, ostudzić.
  3. Ziemniaki i śledzie ułożyć w garnku, zalać wywarem z dymki. Koperek umyć, posiekać, posypać danie. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
  4. Inne przepisy na Wigilię
ryby Boże Narodzenie przekąska kolacja sledz ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze