Śledzie z grzybkami konserowymi i porem

Bardzo smaczne śledzie z grzybkami i porem.

Dodany przez:

Śledzie z grzybkami konserowymi i porem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 4 głosów)

Składniki

  • 5 płatów śledziowych matias
  • 2 cebule
  • 1 duży por (biała część)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych grzybków konserwowych
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać zimna wodą i dokładnie wymoczyć, około 2 godzin, zmieniając wodę 3 razy.
  2. Por i cebulę drobno pokroić i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić , posypać lekko solą i pieprzem cytrynowym.
  3. Dodać posiekane grzybki konserwowe i polać olejem, wszystko wymieszać.Ułożyć na półmisku, na to ułożyć pokrojone kawałki śledzia, skropić lekko sokiem z cytryny wymieszanym z kilkoma łyżkami oleju, posypać śledzie po wierzchu pieprzem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.
  4. Smacznego.
ryby wigilia Grzyby Boże Narodzenie przekąska kolacja Święta śledzie grzybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy