Śledzie z borowikami

Przepisy na Wigilię -

Przekąski

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
190.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 189 głosów)

Składniki:

  • 10 dag suszonych borowików
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cukru
  • mielony biały pieprz
  • 8 filetów śledziowych

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • Grzyby opłukać, zalać 1/2 l wody i odstawić na 2 godziny, następnie gotować 30 minut w tej samej wodzie. Kiedy będą miękkie, osączyć, wywar pozostawić, grzyby pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki i zeszklić na oliwie.
  • Dodać grzyby, wlać wywar, keczup i sok z cytryny. Przyprawić szczyptą cukru i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Śledzie pokroić w małe kawałki. Na dno kamionkowego lub szklanego naczynia nałożyć warstwę sosu grzybowego, potem warstwę śledzi, układać w taki sposób aż do wyczerpania składników tak, aby na wierzchu znalazł się sos. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 dni.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 190.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy