Śledzie z borowikami

Przepisy na Wigilię -

Dodany przez:

Śledzie z borowikami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
190 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 10 dag suszonych borowików
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cukru
  • mielony biały pieprz
  • 8 filetów śledziowych

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. Grzyby opłukać, zalać 1/2 l wody i odstawić na 2 godziny, następnie gotować 30 minut w tej samej wodzie. Kiedy będą miękkie, osączyć, wywar pozostawić, grzyby pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki i zeszklić na oliwie.
  4. Dodać grzyby, wlać wywar, keczup i sok z cytryny. Przyprawić szczyptą cukru i świeżo mielonym pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Śledzie pokroić w małe kawałki. Na dno kamionkowego lub szklanego naczynia nałożyć warstwę sosu grzybowego, potem warstwę śledzi, układać w taki sposób aż do wyczerpania składników tak, aby na wierzchu znalazł się sos. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 dni.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
ryby Boże Narodzenie przekąska kolacja śledzie przepisy na Wigilię śledzie z borowikami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy