Śledzie w zalewie octowej

Pyszne śledzie, zadowolą każde podniebienie.

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
2880 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 2 duże cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
  • W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
  • To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka

Porady

Zobacz też: śledź - polski klasyk pod lupą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Szczupak w zalewie octowej.
pycha.

bukietroz

Szczupak w zalewie octowej.