Śledzie w zalewie korzennej

W mojej rodzinie śledzie lubimy wszyscy, duzi i mali. Przyrządzam je często, niezmiennie są pyszne.

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Składniki:

  • Składniki
  • płaty śledzi 1 kg
  • cebula 5-6 sztuk
  • do zalewy
  • woda 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szkl
  • cukier 10 łyżek
  • kolendra 6 ziaren
  • pieprz czarny 5 ziaren
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
  • goździki 4-5 ziaren
  • cynamon szczypta
  • ostra papryka szczypta
  • imbir szczypta
  • liść laurowy 1 sztuk
  • olej 1/2 szklanki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Składniki do zalewy wymieszać i zagotować. Pozostawić aby ostygła.
  • Cebulę obrać i pokroić na talarki. Sparzyć wrzątkiem - ostudzić. W dużym słoju ułożyć śledzie na nie krążki cebuli (na przemian )kilka warstw. Zalać zalewą i 1/2 szkl. oleju, zakręcić słój i schować do lodówki. Spożywać po 24 godz. leżakowania.

Kalorie: 50.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy