Śledzie w zalewie korzennej

W mojej rodzinie śledzie lubimy wszyscy, duzi i mali. Przyrządzam je często, niezmiennie są pyszne.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
50 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 8 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Składniki
  • płaty śledzi 1 kg
  • cebula 5-6 sztuk
  • do zalewy
  • woda 1 szklanka
  • ocet 10% 1 szkl
  • cukier 10 łyżek
  • kolendra 6 ziaren
  • pieprz czarny 5 ziaren
  • ziele angielskie 4-5 ziaren
  • goździki 4-5 ziaren
  • cynamon szczypta
  • ostra papryka szczypta
  • imbir szczypta
  • liść laurowy 1 sztuk
  • olej 1/2 szklanki

Przygotowanie

  1. Składniki do zalewy wymieszać i zagotować. Pozostawić aby ostygła.
  2. Cebulę obrać i pokroić na talarki. Sparzyć wrzątkiem - ostudzić. W dużym słoju ułożyć śledzie na nie krążki cebuli (na przemian )kilka warstw. Zalać zalewą i 1/2 szkl. oleju, zakręcić słój i schować do lodówki. Spożywać po 24 godz. leżakowania.
ryby przyprawy Boże Narodzenie przekąska kolacja cebula płaty śledziowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze