Śledzie w sosie chrzanowym

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 340 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Śledzie w sosie chrzanowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 filetów z matiasów w oleju
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • czerwone jabłko
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych (drobno utłuczonych) goździków
  • 6 śliwek z octu
  • listki natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć na półmisku.
  2. Śmietanę zmiksować z olejem, chrzanem, miodem, sokiem oraz skórką z cytryny i goździkami.
  3. Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne. Część zetrzeć na tarce a resztę pokroić w cienkie plasterki. Śliwki pokroić w kostkę. Rozdrobnione owoce wymieszać z sosem chrzanowym.
  4. Śledzie polać sosem. Przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać plasterkami jabłka i listkami natki.
  5. Inne przepisy na Wigilię
ryby wigilia Boże Narodzenie przekąska kolacja chrzan śledzie w sosie chrzanowym
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze