Śledzie w sosie chrzanowym

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 340 kcal Składniki na 8 porcji

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
340.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 186 głosów)

Składniki:

  • 8 filetów z matiasów w oleju
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • czerwone jabłko
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych (drobno utłuczonych) goździków
  • 6 śliwek z octu
  • listki natki pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć na półmisku.
  • Śmietanę zmiksować z olejem, chrzanem, miodem, sokiem oraz skórką z cytryny i goździkami.
  • Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne. Część zetrzeć na tarce a resztę pokroić w cienkie plasterki. Śliwki pokroić w kostkę. Rozdrobnione owoce wymieszać z sosem chrzanowym.
  • Śledzie polać sosem. Przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem przybrać plasterkami jabłka i listkami natki.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 340.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy