Śledzie w śmietanie - wiosenny przepis

Śledzie w śmietanie są znakomitym pomysłem na przystawkę - delikatne i cudowne w smaku.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 3 głosów)

Składniki

  • 4 filety z matiasa
  • mleko do moczenia
  • 2 ogórki: kiszony i konserwowy
  • małe kwaśne jabłko
  • 3 jajka na twardo (osobno białka i żółtka)
  • 2–3 dymki ze szczypiorem
  • koperek
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

  1. Matiasy moczymy przez 4 godz. w mleku, płuczemy, osuszamy, tniemy w skośne paski. Ogórki, jabłko i białka kroimy w kostkę, dymki ze szczypiorem i koper siekamy. Ogórki, jabłko, białka, dymki, szczypior i 2/3 koperku mieszamy w salaterce ze śledziem.
  2. Śmietanę ucieramy do smaku z cukrem i sokiem z cytryny i resztą koperku, zalewamy śledzie z dodatkami. Schładzamy ok. 2 godz. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi żółtkami.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
jajko śmietana śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy