Śledzie w śmietanie

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 48 godzin Porcja: 130 kcal

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
130 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 183 głosów)

Składniki:

  • 4 duże solone śledzie
  • 2 cebule
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • 3 cytryny
  • ogórek kiszony
  • szklanka śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie moczyć w wodzie przez 24 godziny, w czasie moczenia kilkakrotnie zmieniać wodę.
  • Z wymoczonych śledzi ostrożnie ściągnąć skórę, odciąć głowy i ogony, wypatroszyć, podzielić na filety i usunąć ości. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie talarki.
  • Filety układać w słoju, przekładając talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela, listkiem laurowym i plasterkami z połówki cytryny.
  • Do śmietanki dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, sól do smaku i cukier puder. Sosem zalać filety, zamknąć słój i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
  • Wyłożyć na półmisek, polać sosem, oprószyć pieprzem, przybrać plasterkami kiszonego ogórka.
  • Inne przepisy na Wigilię

Kalorie: 130

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy