Śledzie w oleju z ziemniakami

Polecam.

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 80 dag. płatów śledziowych w oleju a'la matias (najlepiej Lisner)
  • 8 średnich ogórków kiszonych
  • 5 średnich cebul
  • 8 jajek
  • 4 liście laurowe,ziela angielskiego
  • 6 kulek jagody jałowca
  • 100g. masła
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub innego
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki szorujemy pod bieżącą zimną wodą,gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.Jajka gotujemy na twardo,obieramy.W między czasie ogórki kroimy w kostkę.Cebulę obieramy kroimy w piórka,parzymy wrzątkiem,studzimy.Śledzie kroimy w centymetrowe paski.Ogórki,cebulę,śledzie mieszamy w misce dodajemy oliwę,doprawiamy do smaku,odstawimy na chwilę aby przeszło smakiem.Śledzie porcjujemy na talerze.Podajemy z ziemniakami,jajkiem.Polewamy stopionym masłem.posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy