Śledzie smażone

Dla miłośników ryb

ryba

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Składniki:

  • 6 wiekszych lub 9 mniejszych surowych sledzi
  • 1-2 jaja
  • mąka
  • tarta bułka
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie natrzeć sola, pieprzem i ziolami, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć je w mące a nastepnie panierowac w rozmaconym jaju i tartej bułce i smazyc na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak każdą smażona rybę. Przed przyprawieniem tuszki śledziowe mozna wyfiletować (ja właśnie tak zrobiłam). Składniki podałam na 3 porcje. Śledź ma swój specyficzny aromat który jest wyczuwalny nawet po usmażeniu ale miłosnikom tej ryby nie powinno to przeszkadzać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy