śledzie po kaszubsku

bardzo smaczne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)

Składniki:

  • * filety śledziowe 50 dag
  • * cukier 2 łyżki
  • * olej 1/4 szkl.
  • * ocet winny 4 łyżki
  • * koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • * cebula 30 dag
  • * liść laurowy
  • * gorczyca
  • * ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać cukier i chwilę smażyć cały czas mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy ( uwaga: można dodać zamiast części koncentraty pomidorowego ketchup) i wymieszać. Dusić kilkanaście minut, po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia dodać kilka ziarenek gorczycy i wymieszać. Całość odstawić do wystudzenia. Pokrojone w kawałki śledzie układać warstwami w naczyniu np. Wiaderku po serze. Każdą warstwę śledzi należy przełożyć ostudzonym sosem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w lodówce na 2-3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy