Śledzie po cygańsku

Pyszny śledzik na święta, przepis z ,kuchni Lidla,

Dodany przez:

Śledzie po cygańsku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Składniki

  • filety wiejskie Nautica 1kg
  • ogórki konserwowe 40dag
  • cebula 20dag
  • por 10dag
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda 2 łyżki
  • olej 6 łyżek
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • ketchup 6 łyżek
  • melona ostra papryka i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy w wodzie z octem 3-4 godziny, następnie płuczemy, odsączamy i kroimy na kawałki.
  2. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, por kroimy w plasterki, następnie połówki, czosnek obieramy i miażdżymy.
  3. Mieszamy cukier ze szczyptą papryki i pieprzu, dodajemy musztardę, ketchup i olej, mieszamy aby sos się nie rozwarstwił.
  4. Śledzie przekładamy do miski, dodajemy ogórki, cebulę, por i czosnek, dodajemy sos i meszamy, danie podajemy schłodzone.
ryby Boże Narodzenie cebula sledz ogórek por
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze