Śledzie po cygańsku

Jeśli lubicie wyraziste smaki, ten przepis się wam spodoba - śledzie po cygańsku w pomidorowym sosie z keczupem i musztardą.

dodany przez: mojegotowanie

sledzie marynowane Przekąski

Ocena:

(średnia 4.29 z 233 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy w paski, obraną cebulę w piórka, osączone ogórki w plasterki. Cebulę oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła, często wygniatamy łyżką.
  • 2. Na sos: mieszamy na gładki sos keczup, olej, musztardę i przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (sos powinien być słodkawy). Sos mieszamy ze śledziami, ogórkami, osączonymi pieczarkami i cebulą, całość jeszcze ew. przyprawiamy. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.

Porady

Wypróbuj też śledzie ze śliwką i piernikiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy