brathering

BRATHERING

Ocena:

4.45 (156)

  • 60 min.
Śledzie opiekane po śląsku.

Składniki:

  • 2 kg.filetów śledziowych świeżych (zielone)
  • ok 4 l.wody
  • 1/4l. octu spirytusowego
  • 5 dużych cebul
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6-7 liścia laurowego
  • olej do smażenia
  • jaja,mąka,bułka tarta do panierki

Brathering - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety opłukać posolić i dać do lodówki.
  • Następnego dnia ugotować wodę dodając cebulę pokrojoną w piórka, ziele,liście ,ocet,sól i cukier do smaku.Wszystko gotować przez ok.30min.Woda musi być wyczuwalna tj.kwaśno-słodka (ale też nie za mocno).Ostudzić.Filety rozdzielić po połowie obtoczyć w mące,jajku,bułce tartej i smażyć na oleju.Usmażone układać w misce na przemian ( # )zalewając ostudzoną zalewą.Do zalewy można wlać trochę przysmażonej oliwy ze smażonych śledzi .Wpływa to na kolor i smak.Podajemy z ziemniakami tłuczonymi lub z pieczywem.Dobra przekąska na zakrapiane imprezy.SMACZNEGO
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne