Śledzie marynowane zawijane

Korzenne śledzie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Przystawki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 181 głosów)

Składniki:

  • 3 czerwone cebule
  • duża marchewka, ugotowana
  • duży podłużny burak, ugotowany
  • duże twarde jabłko
  • zalewa:
  • szklanka octu z czerwonego wina
  • szklanka mocnego słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po 4 liście laurowe i goździki
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm), pokrojony w plasterki
  • 6–8 marynowanych filetów śledziowych bez skóry
  • kilka kromek pumpernikla, podsuszonych
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na zalewę: ocet, wino, cukier, gorczycę, pieprz, ziele, listki, goździki, anyżek i imbir mieszamy, zagotowujemy.
  • Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, blanszujemy 2 min. Kiedy ostygnie, dokładamy pokrojone w słupki marchewkę, burak i jabłko, zostawiamy na godzinę, próbujemy i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • Odcedzamy na sicie, zachowujemy marynatę. Kromki pumpernikla drobno kruszymy.
  • Płaty śledziowe osączamy, układamy na dużej desce. Posypujemy pumperniklem, na brzegu każdego kładziemy porcję zamarynowanych warzyw, zwijamy, spinamy wykałaczką.
  • Marynatę wlewamy do rondelka i redukujemy o ok. połowę. Przyprawiamy do smaku i podajemy do śledzi w charakterze sosu.

Porady

Doskonałe śledzie na Boże Narodzenie i nie tylko. Warzywa nadają im słodkawy smak i pięknie wyglądają - danie świetnie prezentuje się na stole.

Zobacz też: śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Zobacz też 24 przepisy na śledzie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy