Śledzie marynowane zawijane

Korzenne śledzie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

Przystawki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 181 głosów)

Składniki:

  • 3 czerwone cebule
  • duża marchewka
  • ugotowana
  • duży podłużny burak
  • ugotowany
  • duże twarde jabłko
  • zalewa:
  • szklanka octu z czerwonego wina
  • szklanka mocnego słodkiego czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • po 4 liście laurowe i goździki
  • gwiazdka anyżu
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • pokrojony w plasterki
  • 6–8 marynowanych filetów śledziowych bez skóry
  • kilka kromek pumpernikla
  • podsuszonych
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na zalewę: ocet
  • wino
  • cukier
  • gorczycę
  • pieprz
  • ziele
  • listki
  • goździki
  • anyżek i imbir mieszamy
  • zagotowujemy.
  • Do wrzącej zalewy wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę
  • blanszujemy 2 min. Kiedy ostygnie
  • dokładamy pokrojone w słupki marchewkę
  • burak i jabłko
  • zostawiamy na godzinę
  • próbujemy i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • Odcedzamy na sicie
  • zachowujemy marynatę. Kromki pumpernikla drobno kruszymy.
  • Płaty śledziowe osączamy
  • układamy na dużej desce. Posypujemy pumperniklem
  • na brzegu każdego kładziemy porcję zamarynowanych warzyw
  • zwijamy
  • spinamy wykałaczką.
  • Marynatę wlewamy do rondelka i redukujemy o ok. połowę. Przyprawiamy do smaku i podajemy do śledzi w charakterze sosu.

Porady

Doskonałe śledzie na Boże Narodzenie i nie tylko. Warzywa nadają im słodkawy smak i pięknie wyglądają - danie świetnie prezentuje się na stole.

Zobacz też: śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Zobacz też 24 przepisy na śledzie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy