Śledzie marynowane w occie
Śledzie marynowane w occie - Przepis na Śledzie marynowane w occie
Przekąski
- Czas przygotowania:
- 4320 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.46 z 209 głosów)
Składniki:
- 8 sledzi solonych
- 3 duże cebule
- ZALEWA:
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 1 łyżka soli
- 9 łyżek cukru
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 duże listki laurowe
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Woda i 1 litr mleka do namoczenia sledzi
- 2 słoiki
Kroki wykonania:
- Sledzie oczyścić z błon, skórę i kręgosłup pozostawić. Namoczyć w wodzie około 3 godziny, potem wypłukać i zalać je mlekiem, odstawić na około 2 godziny.
- Składniki zalewy oprócz oleju zagotować, pod koniec dodać cebule pokrojone w talarki i pogotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać olej, wymieszać i wystudzić.
- Następnie wypłukać sledzie z mleka, pokroić na duże dzwonka.
- Na dno słoika wrzucić trochę osączonej z zalewy cebuli, dodać przyprawy i listek podzielone na 2 słoiki. Ułożyć sledzie, znów cebula i zalać zalewą.
- Zakręcić i odstawić minimum na 3 dni, wtedy są już dobre do konsumpcji.
- Sledzie mogą stać ponad 2 tygodnie. Proporcje zalewy można dopasować pod swój smak
Porady
Zobacz też: śledź - polski klasyk pod lupą
Podobne przepisy

idealne na postne dni
Śledzie marynowane w occie

Śledzie marynowane

Doskonale znany przepis na marynowane śledzie w octowej zalewie z przyprawami.
Klasyczne śledzie marynowane

Pyszne śledzie marynowane przygotowane samodzielnie,
Śledzie marynowane domowe

Śledzie marynowane to przystawka, którą pokochają nie tylko fani klasycznych śledzi. Marynata ze śmietany sprawi, że mięso będzie delikatne, a jednocześnie nabierze oryginalnego smaku.
Śledzie marynowane w śmietanie

Grzyby w occie to grzybowe przetwory, które zawsze robię jesienią. Takie pyszne zapasy wykorzystuję do przystawek i sałatek. Grzyby w occie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto wykorzystać ten przepis.
Grzyby w occie

Korzenne śledzie z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.
Śledzie marynowane zawijane

KARP W OCCIE

Śledzie nietypowo - z egzotyczną nutą, bo w sosie curry. Niezwykle aromatyczne, będą pyszną świąteczną przystawką.
Śledzie marynowane w sosie curry

Korniszony, czyli ogórki w occie to pyszna przekąska do dań głównych. Można podawać je na każdą okazję.