Śledzie faszerowane smażone w cieście:

Bardzo proste- bardzo smaczne danie .

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Składniki:

  • 2 filety ze świeżych śledzi
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej
  • 20 pieczarek
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 2 trójkąciki serka topionego z pieczarkami
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte i osuszone śledzie posolić i popieprzyć , przekroić płaty na pół wycinając jednocześnie pozostałości płetwy grzbietowej. Z jajka , mąki, mleka , szczypty soli i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia zrobić gęste ciasto naleśnikowe .
  • Z pieczarek ,, wykręcić „ ogonki i bardzo drobno pokroić .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na nim pokrojone pieczarki. Zdjąć z patelni .Ostudzić .Dodać do nich serki topione, śmietanę , bułkę tartą . Wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem .
  • Na 2 filetach rozłożyć po połowie farszu , nakryć drugimi filetami .
  • W głębokiej patelni rozgrzać olej w takie ilości by śledzie smażyły się w głębokim tłuszczu. Filety zanurzać w ciasto i wkładać we wrzący olej. Smażyć przewracając aż ciasto zrobi się złote. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
  • W czasie kiedy śledzie się smażą na drugiej patelni smażyć na 2 łyżkach oleju kapelusze pieczarek obracając je kilkukrotnie tak by były złociste. Posolić , popieprzyć .
  • Podawać śledzie z ziemniakami , obłożone usmażonymi pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy