Śledź z ananasem

Zaskakujące połączenie śledzia z ananasem.

CurrySałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 206 głosów)

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 1 duża cebula
  • 5 - 6 plastrów ananasa z puszki
  • połowa soku z puszki ananasa (ilość soku wg uznania)
  • majonez
  • sól, pieprz, curry do smaku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie pokroić w cienkie paseczki, do 2 cm. Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka i obgotować we wrzątku przez 5 minut, następnie osączyć na sitku. Ananasa pokroić w niewielkie kawałki. Wszystko razem wymieszać. Do majonezu dodać sok z ananasa, uważając, żeby nie był za rzadki, ale miał posmak ananasowy. Doprawić solą i pieprzem. Sosem tym zalać mieszankę śledzi z ananasem, uważając, żeby śledzie nie pływały w sosie, a tylko były nim dobrze zwilżone. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki się "przegryzły".

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy