Śledź w pomidorach

Moje ulubione połaczenie słonego śledzia, ze skarmelizowaną cebulką, pieprzem i słodkimi rodzynkami.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ok. 400-500 g filetów śledziowych
  • 1,5 średniej cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 małego słoiczka koncentratu pomidorowego 80 g
  • 2 łyżki dobrego ketchupu
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu)
  • 1 duża garść rodzynek
  • ¼ szklanki wody
  • 1 listek laurowy

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodę. Dodajemy resztę składników (bez śledzia!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na min. Noc do przegryzienia.
ryby ryba przekąska kolacja śledzie przystawka śledzik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze