Śledź w oleju z ziołami

Śledziowa przekąska

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.17 z 6 głosów)

Składniki

  • 2 duże płaty śledzia solonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Śledzia wymoczyć w wodzie z dodatkiem octu przez ok. 3 godziny.Cebulę obrać , pokroić w pół krążki, paprykę wyszorować i pociąć na paski,a śledzia pokroić w 1,5 cm paski i trochę skropić sokiem z cytryny .Do czystego słoika na dno włożyć liść,ziele, pieprz,potem przekładać warstwami cebuli,papryki ,śledzia i szczypty ziół prowansalskich i tak do wyczerpania składników.Na samym wierzchu powinna być cebulka z papryką.Zalać oliwą,słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2 doby.
ryby przekąska kolacja śledź w oleju
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze