Śledź w oleju z kolorowa cebulą, ogórkiem i fasolą

Pyszny śledzik w wersji bardziej kolorowej - z cebulą i fasolą

Dodany przez:

Śledź w oleju z kolorowa cebulą, ogórkiem i fasolą

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 g śledzia solonego typu matias
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 małe cebule czerwone
  • 1 średnia biała cebula
  • 3/4 szklanki ugotowanej, drobnej białej fasoli lub fasoli z puszki
  • 1 łyżka listków tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Śledzia opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Ogórka pokroić wzdłuż na cienkie plastry używając nożyka do warzyw. Cebule obrać, pokroić na krążki. W czajniku zagotować wodę. Do 250 ml wrzątku dodać ocet, cukier i dokładnie wymieszać. Polową zalać w jednej miseczce krążki czerwonej cebuli, a resztą w małym rondelku białą cebulę. Dodać kurkumę, wymieszać, postawić na gazie i zagotować. Zestawić z ognia. Obie cebule odcedzić. Białą przepłukać pod bieżącą wodą na sitku - zabarwi się na piękny, żółty kolor. Na półmisku układać naprzemiennie kawałki śledzia, plastry ogórka, kolorową cebulę. Wokół rozsypać fasolę, posypać ją odrobiną soli. Całość doprawić pieprzem i tymiankiem. Zalać olejem. Podawać z białym pieczywem.
sałatka kolacja cebula sledz Święta ogórek fasola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze