Śledź w jogurcie

Smaczny śledź w jogurcie doskonały na kolację

Przekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 161 głosów)

Składniki:

  • 2 opakowania śledzi matjas w oleju
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jabłko
  • cytryna
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w dużej wielkości kwadraty.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Przygotowanie sosu jogurtowego:
  • Cebulę, jabłko i czosnek włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt i ćwierć łyżeczki musztardy i wymieszać.
  • Śledzie układamy warstwowo przekładając wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
  • Tak przygotowane śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy